Hoppa till sidans innehåll

En vandring i tiden


GRÖNTJÄRNSLEDEN.

En vandring i tiden.

 

Vandringen går i ett område med skön natur med en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Den väg vi vandrar användes en gång av pilgrimmerna, när de skulle till Nidaros i Norge.

 

Sandviksmoarna- Gröntjärnsområdet utgöres av en lång smal dalgång, omgiven av höga berg. Den har en bottenfyllnad av isälvsmaterial. Isälvsavlagringen utgör en del av Hennanåsen, som betraktas som en biås till Hudiksvallsåsen. Den har sin början i Medelpad och leder in i Hälsingland och sammanstrålar vid Ramsjö. Därefter följer den sjöstråket Hennan-Storsjön, sticker upp över Hennansjöns yta på några ställen. Den skiljer sjöarna åt vid Hennans station genom ett kraftigt delta-åsparti och försvinner sedan i Storsjön. Vid S Sandvik blir den åter synlig och sträcker sig därifrån genom Sandviksmoarna- Gröntjärnsområdet och förenar sig slutligen med Hudiksvallsåsen i Ängebo.

 

Vid slutet av senaste istiden för sådär 10 000 år sedan, började isen att smälta och isranden drog sig tillbaka. Som en följd av detta började vattenytan i angränsande hav och sjöar att öka. Vattnet smälte, rann ner i sprickor i isen och bildade isälvar. Dessa sökte sig fram i lågpartier, dalgångar och pass. Inom dalområdet rann isälven fram genom en sprickig och sönderstyckad ismassa. Stora isblock bröts loss och gav upphov till bifåror. Andra isblock överlagrades helt eller delvis av isälvsmassa. När sedan isranden drog sig tillbaka och Hennan- Storsjöområdet blev en högakustenvik och isälven med dess materialtransport upphörde, blev den lossbrytna isen kvar under en lång tid. Den smälte efter en tid och då fanns stora hålutrymmen kvar vilka vi kallar dödisgropar. Dessa gropar kan vi se längs hela leden.

Gröntjärn en av groparna längs med leden har inga synliga in eller avlopp i form av ytvatten. Ytnivån kan dock variera anmärkningsvärt. 13 m är den största skillnad som uppmätts. Detta torde ha med grundvattennivån att göra. Eftersom det inte finns ytliga inlopp och det är lite humus som tillförs tjärnen, behåller den grundvattnets klarhet. Den gröna färgen görs av det klara vattnet och den vegetation som finns på botten. Gröntjärns vatten verkar som allra grönast under försommaren då solen står högt och instrålningen reflekteras i vattnet.

 

De här tjärnarna passeras efter leden mellan Sandvik och Bratthé. Sandvikslångtjärnen,(syns om man går upp på åskanten norr om leden efter ca. 3,5 km).Sandbäckstjärnen, (liten, rund efter ca. halva sträckan). Hallatjärnen( söder om leden, måste upp på åskanten för att se den). Igeltjärnen( i ravinen norr om leden efter ca. 7 km). Gröntjärn den gröna-sköna, där det bjuds på fika. Till sist Stråsjölångtjärnen, trolsk och vacker.

 

Välkommen till en härlig vandring i vacker och ovanlig natur.

 

Ängebo IK

Uppdaterad: 29 APR 2014 18:51 Skribent: Maj-Lis Wikström

Postadress:
Ängebo IK
Maj-Lis Wikström, Ängebo 89
82479 Bjuråker

Kontakt:
Tel: 0705253096
E-post: This is a mailto link...

Se all info